I. Komentované prohlídky

Vstup pouze s platnou vstupenkou. Bezplatné vstupenky lze rezervovat na www.cbsystem.cz. Vyzvednout je lze pouze v Turistickém informačním centru na nám. Přemysla Otakara II. č. 2. České Budějovice.

Prodej bezplatných vstupenek bude zahájen od 22. 8. 2022

1. Prohlídka Vodárenské věže

Prohlídky v 9:00 / 10:00 / 11:00 / 13:00 / 14:00 / 15:00 / 16:00 hod. Délka 50 minut, kapacita 20 osob. Sraz před vstupem do věže.

Ve Vodárenské věži se zábavnou formou můžete seznámit s historií zásobování města pitnou vodou. Zaměříme se na období klasicismu, kdy se od roku 1862 započalo ve vnitřním městě s výměnou dřevěných rour za kovové potrubí. Množství epidemií donutilo město hledat nové zdroje pitné vody. S řešením přišel Friedrich Passini, který navrhl zbudovat vodovod a vodojem u nedabylského prameniště. Stavba vodovodu pitné vody následně proběhla v letech 1881—1882 souběžně se zbudováním úpravny užitkové vody u rekonstruované vodárenské věže.

2. Prohlídka českobudějovické radnice s kostýmovaným průvodcem.  

Prohlídky v 9:30 / 10:30 / 11:30 / 13:30 / 14:30 / 15:30 hod. Délka 55 minut, kapacita 25 osob. Sraz na radničním nádvoří.

Návštěvníci prohlídky se s kostýmovaným průvodcem podívají na místa, kam se veřejnost dostane jen při mimořádných příležitostech. Seznámí se se stavebním vývojem této dominanty Budějovic se zaměřením na zadní klasicistní trakt z roku 1825. Návštěvníci uvidí jak obřadní síň s freskou Šalamounova soudu, tak originály soch kardinálních ctností.

3. Komentovaná prohlídka „Dominikánský klášter za působení piaristů“- Ing. Jiří Míchal 

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátky v 9:00 a 11:30 hod. Sraz před hlavním vstupem do kláštera – Piaristické náměstí.

Se zdejším kostelníkem a znalcem místní historie panem Jiřím Míchalem si během prohlídky nově opraveného kláštera připomeneme období, kdy klášter spravoval řád piaristů. S blížícím se šestistým výročím založení kláštera, tj. rokem 1865, se v duchu tehdy panujícího romantismu začaly rozmáhat hlasy požadující, aby kostelu byla vrácena “pravá původní podoba“, aby z něj byly odstraněny všechny pozdější přestavby a doplňky. Peníze nakonec stačily jen na nahrazení hlavního a bočních barokních oltářů a pořízení novogotických lavic pro řeholníky do presbytáře. A tak paradoxně jedinými většími stavebními úpravami za piaristů bylo nešťastné zbourání boční severní kaple a přestavba té jižní na sakristii.

4. Komentovaná prohlídka výstavy „Zvuk času“ – Petr Hadrava

Délka 60 minut. Kapacita 35 osob. Začátky v 09:00 a 14:00 hod. Sraz před Jihočeským muzeem.

Rozmanitost hodin a hodinek z období nejen 19. století, různorodost jejich tvarů, materiálů a zpracování nám přiblíží majitel soukromé sbírky, kterou pro výstavu v Jihočeském muzeu zapůjčil, pan Petr Hadrava. Vedle běžných hodin uvidíme i hodiny poháněné netradičními způsoby nebo kapesní hodinky. Také se přesvědčíme o vysoké úrovni řemesel podílející se na výrobě hodin.

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..