III. Prohlídky městem KŘÍŽEM KRÁŽEM S PAMÁTKÁŘEM

Vstup pouze s platnou vstupenkou. Bezplatné vstupenky lze rezervovat na www.cbsystem.cz. Vyzvednout je lze pouze v Turistickém informačním centru na nám. Přemysla Otakara II. č. 2. České Budějovice

Prodej bezplatných vstupenek bude zahájen od 22. 8. 2022

1. „Architektura 19. století – Ing. Jan Schinko

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátek ve 13:00 hod. Sraz na radničním nádvoří

S českobudějovickým historikem a spisovatelem Janem Schinkem se vydáme do ulic města objevovat památky a domy, které byly v období 19. století buď zcela znova vystavěny či přestavěny do tehdy módního klasicistního stylu. Stávalo se velmi často, že domy mající původní středověké jádro na „sebe oblékly klasicistní kabát“.

2. „Vojtěch Lanna – vltavský admirál“ – Tomáš Hobizal

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátek ve 14:30 hod. Sraz u Lannovy loděnice – Vltavské nábřeží

Osobnost Vojtěcha Lanny – jednoho z nejslavnějších českobudějovických rodáků, který začínal jako plavec a jenž se vypracoval na úspěšného podnikatele, Vám představí pan Tomáš Hobizal při procházce po místech spojených se životem velkého průkopníka průmyslového podnikání a štědrého mecenáše dobročinných ústavů. Navštívíte Lannovu vilu, ve které odpočíval, uvidíte jeho rodný domek i loděnici, odkud řídil prosperující podnik. Dobu, kdy byl nájemcem provozu na koněspřežce, objevíte v zájezdním hostinci U zelené ratolesti a na závěr putování Vám odhalí své tajemství Lannův pomník, který v obrazech dodnes připomíná jeho pestrý život.

3. „O velikých povodních“ – Tomáš Hobizal

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátek v 10:00 hod. Sraz u Lannovy loděnice – Vltavské nábřeží

Stojí-li naše město na soutoku dvou řek, nemůžeme se divit, že je občas postihne i nějaká ta povodeň. Ty ovšem obzvláště v 19. století přicházely velmi často a docela pravidelně. Velká voda s ledovou dřenicí strhla dne 18. 2. 1876 Železný most přes Malši. Dodnes dochované tabulky s ukazatelem výšky vody nám připomínají katastrofální povodeň ze dne 3. 9. 1888. Častokráte byly zatápěny dříve nezastavěné plochy na předměstích. A tak byla v 90. letech 19. století zahájena regulace řek ve snaze tomu zabránit. V letech 1897–1898 byly od města odkloněny potoky Dobrovodský a Vrátecký a na jejich horních tocích vybudovány retenční nádrže. S milovníkem vody, panem Tomášem Hobizalem, si tyto katastrofy připomeneme přímo na místech s nimi spojenými.

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..