178. Výlet – Veselí nad Lužnicí, Dírná a Deštná

Výlet za historií Veselí nad Lužnicí, Dírné a Deštné

Mgr. Blanka Rozkošná, Mgr. Petr Šťovíček nebo Václav Jelínek, Marie Nováková, Mgr. Tomáš Horyna

Cena: 550,- / 580,- Kč

Ne. 13. 11. 2022 – 8:30 – 17:30 hod. Sraz v 8:15 hod. na Mariánském náměstí – autobusová zastávka

Petr Šťovíček ze spolku přátel historie Veselí nad Lužnicí, nám bude při procházce vyprávět o dějinách města včetně návštěvy kostela. V Dírné, se projdeme v okolí zámku a podíváme se do zdejšího kostela. Den zakončíme v Deštné, kterou nás provede kastelán z Červené Lhoty – Tomáš Horyna, který v Deštné žije. Seznámí nás zejména se sakrálními stavbami – kostelem sv. Ottona, kostelíkem sv. Jana Křtitele v někdejších lázních a farou, jejichž unikátní interiéry budeme moci navštívit.

Plánovaný program výletu:

8,15                        sraz na Mariánském náměstí

8,30 – 9,00             autobusový přejezd do Veselí nad Lužnicí

9,00 – 11,30           setkání s historikem města, který nás seznámí s jeho dějinami. Povídat si budeme mj. také o pozdně renesanční radnici z počátku 17. století, renesanční budově muzea nebo nové radnici z konce 19. století. Na závěr po bohoslužbě se podíváme do kostela Povýšení sv. Kříže, který byl postaven v polovině 13. století a později byl několikrát přestavován.

11,30 – 12,00         autobusový přesun do Dírné

12,00 – 13,00         prohlídka okolí zámku v Dírné v doprovodu její správcové paní Marie Novákové. Barokní zámek byl postaven v první polovině 17. století za Vratislavů z Mitrovic na místě starší středověké tvrze. Později byl přestavován a jeho současná podoba je výsledkem přestavby, která proběhla v letech 1757–1759. Dnes je zámek v soukromém vlastnictví Vratislavů z Mitrovic. Podíváme se také do kostela sv. Vavřince, což je původem gotický kostel, který byl po požáru roku 1630 přestavěn do dnešní podoby.

13,00 – 14,00 pauza na oběd

14,00 – 14,15         autobusový přesun do Deštné

14,15 – 16,30          uvítání kastelánem z Červené Lhoty Mgr. Tomášem Horynou, který v Deštné žije. Seznámí nás s dějinami městečka, v němž si projdeme tři zajímavé stavby. Prohlédneme si kostel sv. Ottona, což je v Čechách značně neobvyklé zasvěcení, který má románský základ. Předpokládá se, že výstavba kostela byla zahájena kolem poloviny 13. století a je spojena s řádem německých rytířů. Další zajímavou památkou městečka je kostelík sv. Jana Křtitele, který byl postaven roku 1602 nad studánkou, která je uprostřed lodi dodnes dochována. Kostelík je zdoben obrazy a nástěnnými malbami s výjevy ze života sv. Jana Křtitele, které jsou dílem místního kněze Bedřicha Kamarýta. Podíváme se také do budovy fary, která je středověkého původu.

16,30 – 17,30            autobusový přesun směr České Budějovice

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..