176. Výlet – východní Strakonicko

Výlet za historií východního Strakonicka (Skočic, Mladějovic a Štěkně)

Mgr. Blanka Rozkošná, Ing. Jan Šídlo, Bernard Durych, sestra Brigita z řádu Congregatio Jesu ve Štěkni

Cena: 550,- / 580,- Kč

Ne. 23. 10. 2022 – 8:30 – 17:30 hod. Sraz v 8:15 hod. na Mariánském náměstí – autobusová zastávka

S panem starostou ze Skočic si prohlédneme barokní kostel a areál někdejší tvrze. S majiteli tvrze v Mladějovicích si projdeme její opravenou část. Na závěr dne navštívíme Štěkeň – zámek, který je v současnosti sídlem řádu Congregatio Jesu, který se označuje také jako řád anglických panen. Ty před asi sto lety pečovaly o umírajícího spisovatele Karla Klostermanna. O zámku i životě v něm nám povypráví sestra Brigita.

Plánovaný program výletu:

8,15                        sraz na Mariánském náměstí

8,30 – 9,15             autobusový přejezd do Skočic

9,15 – 11,30          setkání se starostou Skočic panem Ing. Janem Šídlem. V jeho doprovodu navštívíme ojedinělý raně barokní kostel Navštívení Panny Marie. Jde o centrální osmibokou stavbu z let 1677–1678, který byl roku 1718 upravován. Vybudován byl zásluhou zbožné hraběnky Polyxeny Ludmily ze Šternberka. Vedlejší fara z roku 1703 byla původně využita jako špitál. V obci se nachází v základu renesanční sídlo, které bylo ještě v polovině 17. století označováno jako tvrz. V současnosti je část areálu využita jako regionální zemědělské muzeum, kde najdeme mj. také sbírku starého zemědělského nářadí.

11,30 – 11,45         autobusový přesun do Mladějovic

11,45 – 13,00        prohlídka renesanční tvrze v Mladějovicích v doprovodu jejích majitelů. Původní gotická tvrz (nebo malý hrádek) byla za Jiřího z Poděbrad vypálena. Hrádek se dochoval pouze v základech, ale hospodářský dvůr byl po r. 1580 přestavěn do renesanční podoby, jako správní sídlo zdejšího kraje. Od té doby postupně upadalo až do nedávné doby, kdy téměř zaniklo. V současnosti probíhá rozsáhlá rekonstrukce do podoby v době své největší slávy. Do budoucna majitelé plánují, že kromě jejich bydlení bude většina tvrze využita ke kulturním a vzdělávacím účelům. 

13,00 – 13,45 pauza na oběd

13,45 – 14,00          autobusový přesun do Štěkně

14,00 – 16,30         uvítání sestrami z řádu tzv. anglických panen na místním zámku, v jejichž doprovodu si zámek prohlédneme. Předchůdcem zámku byla středověká tvrz. Losyové tu kolem poloviny 17. století postavili raně barokní zámek a sousední kostel zasvěcený sv. Mikuláši. Od konce 18. století bylo zdejší panství v držení rodiny Windischgrätzů. Roku 1922 jej koupil Ústav anglických panen. Ty v zámku zřídily soukromé učiliště s internátem pro dívky. Za druhé světové války musely anglické panny zámek opustit a byli tu ubytováni členové organizace Hitlerjugend. Roku 1990 se anglické panny mohly do štěkeňského zámku vrátit a opět se o něj starají, jsou tu ubytovány staré a nemocné řádové sestry. Kromě ubytování turistů nabízejí možnost prohlídky zámku včetně stálé expozice o zakladatelce dnešní Congregatio Jesu Mary Ward nebo expozice věnované spisovateli Šumavy Karlu Klostermannovi, který na zámku roku 1923 zemřel. Zámek ve Štěkni je dnes hlavním sídlem Congregatio Jesu v České republice. Veřejnosti je přístupný také rozsáhlý zámecký park, který si na závěr projdeme.

16,30 – 17,30           autobusový přesun směr České Budějovice

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..