174. Výlet – tvrz v Dobíši, Čestice a Malenice

Výlet za historií tvrze v Dobrši, Čestic a Malenic

Mgr. Blanka Rozkošná, Ing. Ivo Kraml, Milan Žejdl, Mgr. Jakub Komrska

Cena: 550,- / 580,- Kč

Ne. 16. 10. 2022 – 8:00 – 18:15 hod. Sraz v 7:45 hod. na Mariánském náměstí – autobusová zastávka

Po prohlídce tvrze v Dobrši si prohlédneme hřbitovní poutní kostel Zvěstování Páně a románskou kapli sv. Jana a Pavla. Další zastávkou budou Malenice, kde nás čeká farní kostel sv. Jakuba Většího a komentovaná procházka obcí. V Česticích, nás uvítá pan starosta, aby nám vyprávěl o dějinách Čestic i místního zámku. Následně si projdeme křížovou cestu s kaplemi až ke Kalvárii. Podíváme se i do kostela Stětí sv. Jana Křtitele.

Plánovaný program výletu:

7,45                        sraz na Mariánském náměstí

8,00 – 9,15             autobusový přejezd do Dobrše

9,15 – 11,15           setkání s Ing. Arch. Ivo Kramlem, majitelem části tvrze, který nás seznámí s dějinami obce, slavným rodem Koců z Dobrše a historií tvrze, která je středověkého původu. Přestavěna byla v renesančním slohu v 16. století a později ještě jednou na konci 17. století. Zajímavá je zejména její sgrafitová výzdoba. Po prohlídce části jejího interiéru se půjdeme podívat do kostela Zvěstování Páně, který byl postaven již ve 13. století v románsko – gotickém slohu, později byl několikrát přestavován. Zajímavá je jeho renesanční klenba, která napodobuje klenbu síťovou. Prohlídku Dobrše ukončíme v románské kapli sv. Jana a Pavla, která byla postavena ve druhé čtvrtině 13. století, později byla upravena v renesančním slohu. Legendární postavou Dobrše byl poslední majitel zámku Josef Menšík, který ještě ve 20. století navštěvoval trhy a poutě v okolí oblečen do rytířského brnění

11,15 – 11,45         autobusový přesun do Malenic

11,45 – 12,30         pauza na oběd

12,30 – 14,40         v Malenicích nás přivítá rodák a učitel Mgr. Jakub Komrska. Povídání o Malenicích zahájíme ve farním kostele sv. Jakuba Většího, který se v písemných pramenech poprvé doložen v polovině 14. století. Jeho současná podoba je výsledkem přestavby z počátku 18. století. Kostel obklopuje hřbitov nazývaný šumavským Slavínem, na němž se nachází náhrobky architekta a projektanta Národního divadla v Praze Josefa Zítka, historika a archiváře pátera Františka Teplého, režiséra Zdeňka Podskalského nebo herečky Jiřiny Jiráskové, která tu ráda trávila volný čas. Mezi zajímavé technické památky patří hamr či kovárna, které byly ještě donedávna v provozu.

14,40 – 15,00          autobusový přesun do Čestic

15,00 – 17,00         prohlídku Čestic zahájíme na zámku, kde nás přivítá starosta a poví nám o dějinách městyse i zámku postaveného na konci 17. století, v němž si prohlédneme regionální muzeum. Projdeme si krátkou poutní cestu na návrší označované Kalvárie, na kterém stojí několik kaplí z 18. a počátku 19. století. Procházku zakončíme v nejcennější památce Čestic, jíž je kostel sv. Jana Křtitele. Postaven byl v letech 1220–1240 v románském slohu, později byl barokně přestavěn.

17,00 – 18,15             autobusový přesun směr České Budějovice

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..