V. Volně přístupné objekty

1. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích – výstavní expozice – Dukelská 1, od 9:00 do 17:00 hodin

  • Stálá přírodovědná, archeologická a národopisná expozice oceněna titulem Muzejní výstava roku v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis
  • Stálá expozice Příběh města Českých Budějovic
  • Černý Petr, dětské karty
  • Loutky, marionety, javajky ze sbírek Jihočeského muzea a Vzpomínka na Josefa Hanusche
  • ZVUK ČASU. Hodiny a hodinky ze sbírek Petra Hadravy a Jihočeského muzea v Českých Budějovicích
  • Osobnosti Novohradska

2. Lannova loděnice – Vltavské nábřeží, od 9:00 do 17:00 hodin

Severně od loděnice stojí vila čp. 530 s oranžerií a terasou. Za těmito objekty se rozkládá zahrada zhruba obdélné dispozice, vymezená na západní, jižní a východní straně ohradní zdí. Lannova vila čp. 530 je přízemní dům s dvojicí krajních rizalitů. Okraje sedlových střech nad rizality doprovází bohatý vyřezávaný dekor, který zdobí i okna a vchody. Střední část budovy je řešena jako skleník, před nímž se rozkládá terasa.

3. Muzeum koněspřežky, Mánesova 44, 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin

Strážní domek z roku 1828 tvořil nedílnou součást koněspřežní dráhy. Byl situován v prostoru nákladového nádraží koněspřežky. Jedná se o cenou technickou památku dokládající provoz a fungování koněspřežky, jejíž dochované součásti byly vyhlášeny za národní kulturní památku. Bývalý strážní domek byl v roce 1977 v souvislosti s rozšiřováním Mánesovy ulice asi o 10 m přesunut na současné místo a následně zrekonstruován. V interiéru objektu se původně nalézaly dvě místnosti a kuchyň. Domek byl po roce 1873, kdy bylo nádraží prodáno továrně Hardtmuth, zvýšen a celkově upravován.

4. Biskupská zahrada Zátkovo nábřeží, od 9:00 do 17:00 hodin

Biskupská zahrada je součástí hradebního parkánu. Byla založená pravděpodobně spolu s piaristickou kolejí v roce 1769. Zahrnovala rokokové okrasné záhony, rokokový altánek u Železné panny, kruhové bazény s vodotrysky s vyměnitelnými nástavci; v létě se zde letnily palmy a jiné subtropické rostliny. Po roce 1948 byla zpřístupněna veřejnosti, vybavení bylo zjednodušeno a údržba zanedbána (po roce 1990 se stala součástí biskupské rezidence).

5. Věž Železná panna Zátkovo nábřeží, od 9:00 do 17:00 hodin

Spolek Města Otakarova Vás zve do Muzea Přemysla Otakara II., ve věži Železná panna, středověkého objektu upraveného v 19. století. V části prostoru hradební věže mohou návštěvníci shlédnout patnáct panelů životního příběhu a politické dráhy Přemysla Otakara II. v rámci první stálé expozice na území Česka věnované právě Přemyslu Otakaru II. a jeho době.

6. Kostel Obětování Panny Marie – Piaristické náměstí, od 9:00 do 17:00 hodin

Klášterní kostel Obětování Panny Marie patří k nejstarším a nejcennějším
památkám Českých Budějovic. Byl budován při zakládání města v roce 1265. Nejstarší část kostela, jíž je presbytář, byla vysvěcena už roku 1274, ale základní stavba byla dokončena až okolo roku 1300. Kostel je trojlodní s nevystupující příčnou lodí, která na severu ústí v barokní předsíň. Chrám několikrát vyhořel,
ale dochoval si původní raně gotickou podobu. V interiéru kostela se dochovaly zbytky vzácné malířské výzdoby ze 14. a 15. století. Vzácné nástěnné malby se nacházejí i v křížové chodbě. Na jihu ke kostelu Obětování Panny Marie je připojena klášterní budova s gotickým ambitem. Uvnitř konventu je rajský dvůr, který obklopuje ze všech stran obdivuhodná křížová chodba a rajskou zahradou. Bílá věž je se svou výškou 51 metrů významnou dominantou panoramatu města.

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..