VI. Volně přístupné objekty

1. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích – výstavní expozice – Dukelská 1, od 9:00 do 17:00 hodin

  • Stálá přírodovědná, archeologická a národopisná expozice oceněna titulem Muzejní výstava roku v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis
  • Stálá expozice Příběh města Českých Budějovic
  • Srdečné pozdravy z Budějovic (Město na pohlednicích v letech 1895–1939)
  • Černý Petr, dětské karty
  • Loutky, marionety, javajky ze sbírek Jihočeského muzea a Vzpomínka na Josefa Hanusche

2. Lannova loděnice – Vltavské nábřeží, od 9:00 do 17:00 hodin

Severně od loděnice stojí vila čp. 530 s oranžerií a terasou. Za těmito objekty se rozkládá zahrada zhruba obdélné dispozice, vymezená na západní, jižní a východní straně ohradní zdí. Lannova vila čp. 530 je přízemní dům s dvojicí krajních rizalitů. Okraje sedlových střech nad rizality doprovází bohatý vyřezávaný dekor, který zdobí i okna a vchody. Střední část budovy je řešena jako skleník, před nímž se rozkládá terasa.

3. Alšova jihočeská galerie Wortnerův dům – výstavní expozice, U Černé věže 22, od 9:00 do 17:00 hodin bude možné navštívit dvě výstavy

Veronika Holcová patří k výrazným umělcům střední generace. Již od devadesátých let 20. století poutala pozornost tvorbou vymykající se tehdejší standardní výtvarné produkci. Na kulturní scéně se pohybuje od roku 1994, kdy byla účastna četných skupinových i sólových výstav v České republice i v zahraničí. Je zastoupena ve významných státních i soukromých sbírkách.

Luboš Plný náleží k výrazným autorům, kteří jsou stále mnohem známější v zahraničí než v České republice. Legendou se stal především v okamžiku, kdy poté, co nebyl přijat ke studiu na pražskou Akademii výtvarných umění, začal zde pracovat jako model. Touto jednou z nejoriginálnějších, po šest let trvající performancí, se natrvalo zapsal do dějin umění. České prostředí jej výrazněji začalo vnímat především v souvislosti s 57. bienále v Benátkách, kdy byl jako jediný český umělec zařazen do mezinárodní expozice Viva Arte Viva! Již od počátku devadesátých let 20. století je hlavním autorovým námětem lidská figura, kterou různě transformuje. Tělo zobrazuje transparentním způsobem, podobně jako tomograf snímá jednotlivé vrstvy pod kůží nebo rentgen nahlíží do vnitřní struktury organismu těla. Proto také často využívá např. rentgenové snímky nebo jiné předměty jako svědky vlastní existence, které do děl komponuje.

4. Biskupská zahrada Zátkovo nábřeží, od 9:00 do 17:00 hodin

Biskupská zahrada je součástí hradebního parkánu. Byla založená pravděpodobně spolu s piaristickou kolejí v roce 1769. Zahrnovala rokokové okrasné záhony, rokokový altánek u Železné panny, kruhové bazény s vodotrysky s vyměnitelnými nástavci; v létě se zde letnily palmy a jiné subtropické rostliny. Po roce 1948 byla zpřístupněna veřejnosti, vybavení bylo zjednodušeno a údržba zanedbána (po roce 1990 se stala součástí biskupské rezidence).

5. Věž Železná panna Zátkovo nábřeží, od 9:00 do 17:00 hodin

Spolek Města Otakarova Vás zve do Muzea Přemysla Otakara II., ve věži Železná panna, středověkého objektu upraveného v 19. století. V části prostoru hradební věže mohou návštěvníci shlédnout patnáct panelů životního příběhu a politické dráhy Přemysla Otakara II. v rámci první stálé expozice na území Česka věnované právě Přemyslu Otakaru II. a jeho době.

6. Rabenštejnská věž – Panská 4, od 9:00 do 17:00 hodin

Nejlépe dochovaná věž středověkého opevnění města, byla postavena po roce 1390, byla o něco nižší a neměla čtvrtou stěnu směrem do města, aby v případě dobytí nepřítelem neskýtala útočiště. Až roku 1452 došlo k jejímu zvýšení o patro a uzavření zdí na vnitřní straně. Z této doby pochází dosud zachovaný strmý krov a trojice arkýřů, určených k obraně. Právě tyto prostory středověkého krovu si budete moci na vlastní nebezpečí prohlédnout.

7. Gymnázium J. V. JirsíkaFráni Šrámka 23 – POUZE od 9:00 do 13:00

Prohlédněte si přízemí budovy s monumentálním schodištěm a v jedné z učeben zhlédnete minivýstavu věnující se historii prvního českého gymnázia ve městě, které se do této budovy přestěhovalo až po jejím dokončení v roce 1903. K vidění budou např. historická maturitní tabla, dobové fotografie, původní vydání knih J. V. Jirsíka, vysvědčení našich absolventů Dr. emila Háchy či kardinála Miloslava Vlka, zajímavé písemnosti z doby protektorátu i socialismu či zápisníky učitelů.

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..