I. Komentované prohlídky

Vstup pouze s platnou vstupenkou. Bezplatné vstupenky lze rezervovat na www.cbsystem.cz. Vyzvednout je lze pouze v Turistickém informačním centru na nám. Přemysla Otakara II. č. 2. České Budějovice.

Prodej bezplatných vstupenek bude zahájen od 30. 8. 2021

1. Prohlídka Vodárenské věže

Prohlídky v 9:00 / 10:00 / 11:00 / 13:00 / 14:00 / 15:00 / 16:00 hod. Délka 50 minut, kapacita 20 osob. Sraz před vstupem do věže.

Ve Vodárenské věži se zábavnou formou můžete seznámit s historií
zásobování města pitnou vodou. Věžová vodárna postavená v blízkosti
starého Lučního mlýna u Vltavy byla dokončena v roce 1724. Půdorys věže tvoří čtverec o délce strany 8,5 metru. Pohon vodárenského čerpacího zařízení zajišťovalo vodní kolo osazené na náhonu Lučního jezu. Součástí původní Vodárenské věže byla u její západní stěny přistavěná patrová budova, v jejímž přízemí se nacházelo čerpací zařízení. Odebíraná říční voda se vytlačovala do nádrže umístěné ve vrcholu Vodárenské věže, odkud gravitačně odtékala do města a do Samsonovy kašny.

2. Prohlídka českobudějovické radnice s kostýmovaným průvodcem.  

Prohlídky v 9:30 / 10:30 / 11:30 / 13:30 / 14:30 / 15:30 hod. Délka 45 minut, kapacita 25 osob. Sraz na radničním nádvoří.

Návštěvníci prohlídky se s kostýmovaným průvodcem podívají na místa, kam se veřejnost dostane jen při mimořádných příležitostech. Podíváte se např. do obřadní síně, kde zasedala městská rada, kterou doplňovali zástupci jednotlivých cechů. Dozvíte se, kde byla umístěna městská šatlava i mnohé další zajímavosti z historie radnice a městské správy.

3. Komentovaná prohlídka dominikánského kláštera – Ing. Jiří Míchal 

Délka 90 minut. Kapacita 45 osob. Začátky v 9:00 a 11:30 hod. Sraz před hlavním vstupem do kláštera – Piaristické náměstí.

Každý cech měl v kostele své přesně určené místo. V některých kostelech dodnes najdeme na lavicích úchyty pro cechovní korouhve a prapory. Odrazem vážnosti jednotlivých cechů bylo jejich ustálené pořadí při slavnostních církevních průvodech. Jak jednotlivé cechy a řemesla přispěly k rozkvětu kláštera se dozvíme při prohlídce se zdejším kostelníkem
a znalcem místní historie panem Jiřím Míchalem.

4. Komentovaná prohlídka kostela Panny Marie Růžencové – Lukáš Auracián Petrželka

Délka 90 minut. Kapacita 45 osob. Začátky v 09:00 a 11:30 hod. Sraz před vstupem do kostela ŽIžkova tř. 251/6.

Nenápadný kostel patřící Kongragaci bratří Nejsvětější Svátosti (Petrini) v sobě za nenápadnou fasádou ukrývá učiněný poklad – výzdobu provedenou německým sochařem, malířem, architektem Peterem Desideriusem Lenzem v duchu uměleckého směru zvaného beuronská škola. Pojďme se nejen o pohnutých dějinách kostela, jeho prosazení v nelehké době, o těžkostech Kongregace, ale i o skvělých řemeslnících a umělcích dozvědět více.

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..