II. Přednášky

Vstup pouze s platnou vstupenkou. Bezplatné vstupenky lze rezervovat na www.cbsystem.cz. Vyzvednout je lze pouze v Turistickém informačním centru na nám. Přemysla Otakara II. č. 2. České Budějovice.

Prodej bezplatných vstupenek bude zahájen od 31. 5. 2021

1. „Cechy a řemesla v archivních pramenech “ – PhDr. Daniel Kovář 

Délka 60 minut. Kapacita 45 osob. Začátek v 10:00 hod. Sraz před Státním okresním archivem, Rudolfovská 40

Město České Budějovice bylo od samotného svého založení střediskem řemesel a živností, postupně sdružovaných v cechy. Proto také značnou část archivního materiálu, zachovaného v okresním archivu, tvoří právě písemnosti, týkající se řemeslníků a řemeslné výroby. Prostřednictvím
archivních dokumentů se přeneseme do dávných dob a prohlédneme si
písemná svědectví od 14. do 20. století o řemeslech poctivých a třeba i nepoctivých.

2. „Českobudějovické fotoateliéry“ –  Milan Binder

Délka 60 minut. Kapacita 45 osob. Začátek v 9:00 hod. Barokní sál Jihočeského muzea. Sraz před Jihočeským muzeem.

V dnešní době digitálních fotoaparátů si už ani nedovedeme představit to kouzlo starých časů, kdy se rodina naparádila a vydala se do některého z vyhlášených fotoateliérů, aby si nechala zhotovit, tzv. Kabinetku. Zadní
strany tvrdých kartonových fotografií pak zdobila reklama jednotlivých ateliérů. Antonín Pech, Antonín Wildt, Václav Vlasák a mnohých dalších. Známý budějovický patriot a fotograf Milan Binder má ve své sbírce množství unikátních fotografií nejen z těchto ateliérů a rád Vám je představí. Ukáže Vám dobový dřevěný fotoaparát a vysvětlí Vám, jak se tenkrát fotografovalo i kolik těch fotoateliérů v Českých Budějovicích působilo.

3. „Českobudějovické zvony rodiny Pernerů“ – Ing. Jiří Fošum

Délka 60 minut. Kapacita 45 osob. Začátek v 15:00 hod. Barokní sál Jihočeského muzea. Sraz před Jihočeským muzeem.

Pan Jiří Fošum vystudoval chemii a prakticky celý pracovní život pracoval jako odborník na formovací materiály ve Slévárně Škoda Č. Budějovice. Publikoval často v časopise Slévárenství hlavně o slévárně zvonů firmy Perner v Č. Budějovicích a pak v Pasově. Během přednášky se dozvíte nejen o tom, jak se toto prastaré řemeslo za ta století skoro vůbec nezměnilo, ale i životních osudech slavné rodiny zvonařů – Pernerů.

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..