150. Výlet – Tábor a Pluhův Žďár

Z důvodu nařízení Vlády o omezení počtu lidí na hromadných akcí, platné od 5. 10. 2020 je Výlet za historií v tomto termínu zrušený!!!!

O následném vývoji – novém termínu či úplném zrušení – Vás budeme zde včas informovat!!!!!

Výlet za historií zámku Pluhův Žďár, za unikátními výzkumy, historií staré radnice a za historií 80 let nemocnice Tábor

Radim Beneš, Jiří Šindelář, Mgr. Jitka Vandrovcová, Mgr. Lenka Vandrovcová

Cena: 550,- / 580,- Kč

Ne. 18. 10. – 8:30 – 18:00 hod. Sraz v 8:15 hod. na Mariánském náměstí – autobusová zastávka

O strastech i slastech spojených s rekonstrukcí zámku, který kdysi vlastnil i bratr prezidenta E. Beneše, nám bude vyprávět jeho současný majitel Radim Beneš. S panem Jiřím Šindelářem se prostřednictvím kamer podíváme do rožmberské hrobky, hrobky Karla IV. i na další zajímavé průzkumy nejen v Táboře. Prohlídkou zrestaurovaného gotického sálu staré radnice si přiblížíme 600letou historii města. S Lenkou Vandrovocou se vydáme do táborské nemocnice, abychom vše zakončili povídáním o 80 letech jejího provozu.

Plánovaný program výletu:

  8,15                              sraz na Mariánském náměstí

  8,30 – 9,30                autobusový přesun do Pluhova Ždáru

  9,30 – 11,00              prohlídka soukromého barokního zámku, který si v mnoha ohledech dochoval vzhled původní gotické tvrze založené ve 13. století. V roce 1928 zámek koupil bratr pozdějšího prezidenta Edvarda Beneše, Bedřich. Přivítá nás současný majitel zámku pan Radim Beneš, který se s námi podělí o starosti i radosti, které se jim při opravě zámku povedly. Nezapomene ani na spojitosti rodiny s Edvardem Benešem.

11,00 – 11,30              autobusový přesun do Tábora  

11,30 – 12,30              pauza na oběd

12,30 – 14,30             O tom, jak se historie snoubí s moderními technologiemi nám bude vyprávět Geofyzik, technik a fanda archeologie pan Jiří Šindelář, který se svými kolegy pomocí malé kamery dokázal nahlédnout do rožmberské hrobky či hrobky Karla IV. v chrámu sv. Víta. Podílel se i na táborském a soběslavském pokladu, průzkumu kláštera v Želivě, památek v Českém Krumlově, Českých Budějovicích, ve Znojmě, v Olomouci i mnohých jiných. O digitální archeologii v praxi a svých nejzajímavějších objevech nám bude povídat v Táborském muzeu.

14,00 – 15,00              Prohlídka nově opravené táborská radnice, která patří k nejvýznamnějším památkám pozdní gotiky v českých městech. V gotickém sále si budeme povídat s paní Jitkou Vandrovcovou nejen o této unikátní památce, ale i o historii 600 let města.  

15,00 – 15,15              autobusový přesun do areálu Nemocnice Tábor

15,15 – 17,00              80 let fungování jedno z největších lékařských zařízení kraje – Nemocnice Tábor probereme na dobovými fotografiemi v zasedací místnosti přímo ve vile jejího prvního ředitele primáře Piťhy. Nezapomeneme ani na osudy významných lékařů a personálu. Povíme si jak o moderně postavené funkcionalistické budově z 30. let min. století, tak o dalších částech nemocnice a jejích osudech.

17,00 – 18,00              autobusový přesun směr České Budějovice

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..