IV. Prohlídky městem KŘÍŽEM KRÁŽEM S PAMÁTKÁŘEM

Vstup pouze s platnou vstupenkou. Bezplatné vstupenky lze rezervovat na www.cbsystem.cz. Vyzvednout je lze pouze v Turistickém informačním centru na nám. Přemysla Otakara II. č. 2. České Budějovice.

Prodej bezplatných vstupenek bude zahájen od 17. 8. 2020

1. Klasicistní stavitelství Josefa Sandnera“ – Ing. arch. Vladimír Musil 

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátky v 10:00 a 15:00 hod. Sraz před Eggertovou vilou – Na Sadech 27.

Víte, jaké známé budějovické stavby nesou na svých stavebních plánech podpis Josefa Sandnera – významného klasicistního stavitele? Tento městský stavitel do města České Budějovice přišel v roce 1828, o 4 roky později si koupil trojkřídlý jednoposchoďový dům v České ulici čp. 28, podílel se na přestavbě či výstavbě mnoha budov ať už se jednalo o zájezdní hostinec U Zelené ratolesti, Mariánská kasárna, nárožní dům na křižovatce ulic Dr. Stejskala a Široká či krásnou Eggertovu vilu. Vydejte se s námi na procházku městem a seznamte se s dílem Josefa Sandnera.

2. „Klasicismus, empír i biedermeier v historickém jádru města“ – Ing. Jan Schinko 

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátky v 10:30 hod. a 13:30 hod. Sraz na radničním nádvoří.

Vycházka městem nám přiblíží památky uměleckého slohu osvícenství 3. třetiny 18. století a počátku 19. století, který nese název klasicismus. Tento sloh vznikl jako reakce na barokní dynamiku i bohatost rokoka a ve svém pozdním období nesl název empír či sloh Napoleonského císařství, naopak v měšťanském interiéru byl nazván biedermeierem. Co vše nám toto období zanechalo ve městě za památky se dozvíte při procházce s historikem Janem Schinkem, autorem mnoha publikací a článků o historii města.

3. „Voda nejen pitná aneb kašničky, pítka a vše co s vodou ve městě souvisí“ – Tomáš Hobizal 

Délka 90 minut. Kapacita 50 osob. Začátky v 9:00 a 14:00 hod. Sraz u pomníku Vojtěcha Lanny – Kanovnická ulice – Sady.

Jak město reagovalo na další epidemie cholery objevením nového zdroje pitné vody v okolí Nedabyle či o tom, jak nově zbudované městské sady (1874–1880) potřebovaly nové kašny či kde byly známé budějovické pumpičky, se dozvíme od milovníka vody a všeho co s tím souvisí pana Tomáše Hobizala

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..