II. Přednášky

Vstup pouze s platnou vstupenkou. Bezplatné vstupenky lze rezervovat na www.cbsystem.cz. Vyzvednout je lze pouze v Turistickém informačním centru na nám. Přemysla Otakara II. č. 2. České Budějovice.

Prodej bezplatných vstupenek bude zahájen od 17. 8. 2020

1. „Co vyprávějí archivní dokumenty o první polovině 19. století “ – PhDr. Daniel Kovář 

Délka 60 minut. Kapacita 50 osob. Začátek v 10:00 hod. Sraz před Státním okresním archivem, Rudolfovská 40

Jaké listinné poklady z období klasicismu skrývají depozitáře Státního okresního archivu, nám poví jeho vedoucí PhDr. Daniel Kovář. Těšit se můžeme třeba na plány nikdy nerealizované klasicistní čtvrti, která měla vzniknout na místě vysušeného Krumlovského rybníka.

2. „Vila rodiny Lannů v rakouském Gmundenu objektivem fotografa Milana Bindera.“

Délka 60 minut. Kapacita 80 osob. Začátek v 10:00 hod. Barokní sál Jihočeského muzea. Sraz před Jihočeským muzeem.

Známý budějovický patriot, fotograf a vydavatel Milan Binder měl tu možnost se při přípravě knihy o rodu Lannů podívat do jejich letního sídla umístěného do skalnaté krajiny Solnohradska v Horních Rakousích. Krátce poté, co Vojtěch Lanna dokončil svoji pražskou vilu, vystavěl pohodlnou rodinnou rezidenci v lázeňském městečku Gmunden u Travenského jezera. Dodnes zde žije jeho pravnuk, generál Hubertus von Trauttenberg.

3. „Rezidence rodu Lannů – mluvící architektura“ – prof. PhDr. Jan Bažant, CSC., Filosofický ústav AV ČR 

Délka 60 minut. Kapacita 80 osob. Začátek v 12:30 hod. Barokní sál Jihočeského muzea. Sraz před Jihočeským muzeem.

Architektonický styl rezidencí Lannů se měnil v závislosti na tom, kde si je budovali a co jimi chtěli o sobě sdělit. Jihočeské selské baroko v Českých Budějovicích doplnila vila v alpském stylu, v Praze gotický palác doplnila renesanční vila hlásící se k alpskému podhůří, vila v rakouském Gmundenu návštěvníky přenesla přes Alpy do Itálie.

V centru odborného zájmu Jana Bažanta stojí zkoumání vlivu řecko‐římské antiky na českou kulturu a kulturní tradici a analyzování jejích projevů v architektuře, výtvarném umění či literatuře. Jeho vědecká bibliografie zahrnuje více než 350 položek. Prozatímní syntetický vrchol jeho vědecké práce představuje rozsáhlá publikace Perseus & Medusa – Zobrazení mýtu od počátku do dneška (Praha 2017). Kniha se systematicky a v míře unikátní nejen v českém, ale i evropském prostředí věnuje zkoumání jednoho z nejznámějších antických mýtů a vývoji jeho ikonografického zobrazování od antiky až po moderní dobu. Vyzdvihnout je třeba nejen míru záběru knihy a erudici autora, ale rovněž čtenářsky přístupnou formu. Publikace získala hlavní cenu v kategorii původní vědecká nebo populárně‐naučná práce jubilejního 10. ročníku Cen nakladatelství Academia v roce 2018. Jan Bažant kromě ryze badatelské práce rovněž systematicky vyučuje na vysokých školách u nás i na Slovensku a pravidelně přednáší na konferencích a vědeckých setkáních u nás i v zahraničí.

4. „Velkopodnikatel Vojtěch Lanna a jeho rod“ – PhDr. et PaedDr. Jiří Dvořák, Ph.D., externí pracovník Historický ústav Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích 

Délka 60 minut. Kapacita 80 osob. Začátek v 14:00 hod. Barokní sál Jihočeského muzea. Sraz před Jihočeským muzeem.

Jen málokterý rod v Č. Budějovicích zanechal tak znatelnou stopu, jako rod Lannů, jejichž původ pochází z Horního Rakouska od jezera Traunsee, i když do něj přešli z Bavorska. Těžba dřeva, tuhy, doprava soli, stavba lodí, splavnění řek, provoz koněspřežky, doprava zboží, železnice, železárny, mosty – to vše je jen letmý výčet činností některých významných Lannů, jejichž činnost význačně překročila rámec jihočeského regionu. Vojtěch (Adalbert) Lanna st. (1805–1866), první prezident Českobudějovické Obchodní a živnostenské komory (OŽK) v letech 1850–1866 (Na letošek připadá již 170 let od jejich vzniku a 72 let od jejich zániku po 25. únoru 1948!) a Vojtěch Lanna ml. (1836–1909), velký sběratel a mecenáš umění, byl za své zásluhy dokonce povýšen do šlechtického stavu jako rytíř. Jeho synem byl podnikatel JUDr. Vojtěch František Lanna (24. 9. 1867 Praha – 11. 2. 1922 Mnichov), který firmu Lanna nakonec prodal a odstěhoval se do Bavorska, aby se tak navrátil do rodné země svých pra …prapředků. O slavných osobnostech rodu Lannů si budeme vyprávět s panem PhDr. et PaedDr. Jiřím Dvořákem, Ph.D., externím pracovníkem Historického ústavu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

5. „Purkmistr Sterneck a České Budějovice za napoleonských válek“ – Mgr. Tomáš Sterneck, Ph.D. 

Délka 45 minut. Kapacita 80 osob. Začátek v 15:30 hod. Přednáškový sál NPÚ – Senovážné náměstí – dům U Ferusů 

O jednom ze svých slavných předků, představiteli rodu Daublebských ze Sternecku, kterým byl František Eusebius (1750—1815), nám bude vyprávět autor mnoha historických knih pan Mgr. Tomáš Sterneck, Ph.D. František Eusebius vykonával v Budějovicích úřad purkmistra od 2. 1. 1788 až do konce svého života. V době napoleonských válek, především za francouzského a bavorského obležení města 1805–1806, díky svému osobnímu nasazení uchránil Č. Budějovice a okolí od značných škod. Zasadil se též o rozvoj školství v ČB. Již za svého života se těšil značné vážnosti a 1875–1945 nesla jeho jméno ulice U Černé věže. Na staroměstském hřbitově bychom našli jeho empírový náhrobek.

6. „Silueta – portrét lidského stínu“ – Anežka Mikulcová, NPÚ GnŘ

Délka 45 minut. Kapacita 80 osob. Začátek v 11:30 hod. Přednáškový sál NPÚ – Senovážné náměstí – dům U Ferusů

Siluety jsou specifickou součástí evropské kultury 3. čtvrtiny 18. století a celého 19. století. Pohybují se od mechanického zachycení vrženého stínu po vysoce umělecký a kultivovaný výtvarný projev portrétního umění. Siluetování se věnovali nejen specializovaní siluetisté či výtvarně školení jedinci, ale také samouci napříč téměř všemi společenskými vrstvami. Přednáška bude věnována počátkům siluetování na konci 18. a na počátku 19. století. Na příkladech z českých sbírek bude ilustrována pestrá škála výtvarných technik, sféra objednavatelů i tvůrců portrétních siluet. Tato drobná černobílá dílka nabízí řadu otázek; proč bylo vůbec siluetování tak populární? Co mohou tyto jednoduché stínové podobizny nabídnout v porovnání s obvyklými barevnými portréty? Existovala nějaká česká specifika siluet, která by odlišila domácí produkci od zahraniční?

7. „Jak bratři Ludwig a Carl Hardtmuthové přesunuli svoji továrnu do Českých Budějovic“ – RNDr. Zdeňka Žánová

Délka 60 minut. Kapacita 50 osob. Začátek ve 13:00 hod. DDM Hardtmuthova vila, U Zimního stadionu 1 

Jak bratři Ludwig a Carl Hardtmuthové v roce 1848 přesunuli svoji továrnu na kameninu a tužky do Českých Budějovic, včetně toho, jaké důvody je k tomu přiměly a jak se jim dařilo, se dozvíme od paní doktory Zdeňky Žánové. Protože přednáška bude symbolicky probíhat v Hardtmuthově vile, která ovšem v době klasicistní ještě nestála, můžeme si dovolit rozšířit naše vyprávění i na další slavné členy tohoto podnikatelského rodu.

8. „Od koněspřežky k parní železnici“ – Ing. Jiří Kafka 

Délka 60 minut. Kapacita 50 osob. Začátek v 16:00 hod. Poetic Cocktail Bar Žlutá Ponorka. Sraz před budovou bývalého solního skladu Česká 141/66

Od první myšlenky na propojení Dunaje s Vltavou uběhlo hodně času. Až geniální nápad profesora pražské Polytechniky pana Františka Josefa Gerstnera na zbudování tzv „železné silnice“, která propojila Linz a České Budějovice, vyřešil tento problém. O tom, co se událo v čase od zbudování koněspřežky až k přechodu na parní provoz c. k. privilegované dráhy císaře Františka Josefa I. se dozvíme od obchodního ředitele regionálního centra ČD České Budějovice, pana Ing. Jiřího Kafky.

Autor příspěvku: mareskk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..